Áfonya

Legnépszerűbb bogyós gyümölcsök közé tartozik, mely nem csak Európában de szerte a világban, a bogyós gyümölcsök királyának tekinthető.

afonya-kek
áfonya

Népszerűségét méltán érdemelte ki, hiszen rendkívül finom, édes, lédús és nagyon egészséges. Érdemes a fogyasztása, ugyanis tele van vitaminokkal és rendkívül magas az antioxidáns tartalma is.

Kitűnő forrása az A, B, C, D, K, E, vitaminnak. Kiemelkedően magas a kálium tartalma, ezenkívül még vas, kalcium, magnézium, mangán, kén, cink, foszfor is található benne. Magas a rost tartalma, viszont kalória tartalma alacsony, így kiváló kiegészítője lehet a fogyókúrának is.

Népi gyógyászatban, nem csak a bogyóit, de a leveleit is felhasználják. Vérnyomáscsökkentő, vizelethajtó és köhögéscsillapító. Jó vértisztító, javítja a vénák, artériák falának rugalmasságát. Vércukorszint csökkentő hatása jól ismert. Ez az aprócska gyümölcs, az egyik legkiválóbb öregedést lassító étel, segít megőrizni a testi és szellemi frissességet és a jó emlékezőképességet.

Lehetőség szerint fogyasszuk frissen, nyersen. Sütemények, lekvárok, gyümölcssaláták kiegészítője lehet. Fanyar íze kiválóan illik a vadhúsokhoz. Az őz, nyúl, szarvas, vaddisznó elkészítésénél nélkülözhetetlen, hiszen különleges íze, nagyszerű kiegészítője, ezeknek az ételeknek. Gyümölcsbornak, likőrnek, szörpnek vagy teának elkészítve is zamatos és hasznos.

Kép forrása: https://pixabay.com/

Vélemény, hozzászólás?