A kaprot a bibliai idők óta termesztik illatos magja miatt. A növény levele és termése egyaránt jelentős mennyiségű, jó illatú illóolajat tartalmaz. A gyökérzeten kívül a növény bármely része fogyasztható. A legtöbb aromaanyagot a virágzás után tartalmazza. A termésből nyert illóolaj nyugtató hatású. Karakteres illata és zamata megosztja a fogyasztókat.

kapor
kapor

A nyers kapor értékes antioxidáns és C-vitamin forrás. Bővelkedik A-, B- és E vitaminban, illetve folsav kalcium, vas, magnézium, cink és foszfor tartalma is figyelemre méltó. Rostdús, virágos hajtásából emésztést serkentő, szélhajtó és féregűző tea készíthető. Fogyasztása csökkentheti a koleszterinszintet és hozzájárulhat az immunrendszer fejlődéséhez. Baktérium ellenes hatása igen erős, e tekintetben vetekedik a fokhagyma igen erős baktériumölő tulajdonságával. Fogyasztása egész évben javasolható.

A kapor a magyar konyha jellegzetes fűszere. Keveset használjunk belőle, mert erős aromájú növény. A főzés végén adjuk az ételhez, és lehetőleg frisset használjunk. Felhasználása a tökfőzeléken és a kovászos uborkán kívül is változatos. Készíthetünk belőle fűszerecetet, és fűszerolajt. Jó fűszere a legtöbb halnak, csirkehúsnak, báránynak, a zöldségek esetében többek között az uborka, tök, zöldbab, káposzta, krumpli és paradicsom is méltó társa. Nagyon finom mártások készülhetnek belőle.

Kép forrása: https://pixabay.com/

Vélemény, hozzászólás?