Torta Fedora

Piroska      

szeptember 17, 2017

  • Előkészítési idő: 50 perc
  • Főzési/sütési idő: 40 perc

Hozzávalók

1 csomag leveles tészta

500 ml habtejszín

Piskóta:

4 darab tojás

4 evőkanál porcukor

4 evőkanál liszt

fél csomag sütőpor

Krém:

fél liter tej

4 darab tojás sárgája

120 gramm porcukor

40 gramm liszt

1 csomag vaníliás cukor

Áztatni:

200 ml víz

100 gramm barna cukor

50 ml gyümölcslikőr

Csokoládémáz:

9 teáskanál kristálycukor

5 teáskanál víz

3 evőkanál kakaó

2 evőkanál víz

Elkészítés

1A torta Fedora első lépéseként a leveles tésztát nyújtsuk ki 45 x 25 centiméter nagyságúra, majd egy villa segítségével, sűrűn szurkáljuk meg. Melegítsük elő a sütőt 200 fokra, és nagyjából 12 perc alatt süssük pirosra.

2Közben állítsuk össze a piskótát. A tojásokat válasszuk szét, a sárgáját négy evőkanál porcukorral, keverjük habosra.

3A tojásfehérjét verjük kemény habbá, majd forgassuk bele a tojássárgáját. Adjuk hozzá, a négy kanál átszitált, és a sütőporral elkevert lisztet, óvatosan forgatva dolgozzuk össze. Öntsük a masszát, egy 25 x 25 centiméteres, kivajazott tepsibe, és 180 fokon, nagyjából 25 perc alatt süssük meg. Az elkészült piskótát borítsuk rácsra és hagyjuk kihűlni.

4Amíg a tészta hűl, addig készítsük el a krémet. Fél liter tejet tegyünk fel forralni. A négy tojássárgáját 120 gramm porcukorral, keverjük habosra, adjuk hozzá a 40 gramm átszitált lisztet, a vaníliás cukrot, majd keverjük csomómentesre.

5A tejet húzzuk le a tűzhelyről és folyamatos keverés mellett, öntsük hozzá a tojásos masszát. Tegyük vissza a tűzhelyre és folyamatosan keverve, főzzünk sűrű krémet. Mivel a tejet előmelegítettük, így szinte azonnal sűrűsödik, ezért nagyjából öt perc alatt elkészül a krém. Tegyük félre és hagyjuk kihűlni.

6A sziruphoz, mérjük ki a vizet, tegyük bele a barna cukrot, a gyümölcslikőrt és addig kevergessük, amíg a cukor felolvad.

7A mázhoz, forraljuk fel a vizet a cukorral, majd adjuk hozzá a kakaót és folyamatosan keverve, főzzük rövid ideig . Adjuk hozzá a vajat, és kevergetve hűtsük ki. A habtejszínt is verjük kemény habbá.

8Minden elkészült, ezért utolsó lépésként állítsuk össze a tortát.

9A leveles tésztát itassuk át a likőrös sziruppal, majd terítsük el a sárga krém felét.

10A piskóta széleit vágjuk le, majd szeljük félbe, és terítsük a sárga krémre a lapokat. A piskótát is locsoljuk meg a likőrös sziruppal, majd a maradék krémet kenjük a piskótára.

11Már csak a tejszínhabot kell a tortára kenni, végül pedig a csokoládémázzal be vonni.

12Nem mondom, hogy kalóriaszegény, ráadásul több időt is igénybe vesz az elkészítése, de minden fáradozást kárpótol. Az olasz édességek rendkívül változatosak, ez a torta érdekes, selymesen lágy ízű és nagyon, nagyon finom.

00:00

0 Értékelés

Az összes mező és az értékelés kitöltése kötelező hozzászólás közzétételéhez.